Monday, 5 November 2012

Questions and Answer of Biology.

6October'2012,Tuesday

Topic:Basic Biology Question.

1.  Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
A. Potassium chloride
B. Potassium carbonate
C. Potassium hydroxide
D. Sodium bicarbonate
Answer: Option D

2.  Ozone hole refers to
A. hole in ozone layer
B. decrease in the ozone layer in troposphere
C. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
D. increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: Option C

3.  Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
A. angiospermsB. gymnosperms
C. monocotyledonsD. dicotyledons
Answer: Option B

4.  Pollination is best defined as
A. transfer of pollen from anther to stigma
B. germination of pollen grains
C. growth of pollen tube in ovule
D. visiting flowers by insects
Answer: Option A

5.  Plants receive their nutrients mainly from
A. chlorophyllB. atmosphere
C. lightD. soil
Answer: Option D

6.  Movement of cell against concentration gradient is called
A. osmosis
B. active transport
C. diffusion
D. passive transport
Answer: Option B
Explanation:
Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentrati
__________________________________________________________________________________
7.  Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?

8.  Most fish do not sink in water because of the presence of
  1. swim bladder
  2. air bladder
  3. air sacs
  4. air in spongy bones
A. I and II are correct
B. II and III are correct
C. III and IV are correct
D. I, II, III and IV are correct
Answer: Option A

9.  Plants synthesis protein from
A. starch
B. sugar
C. amino acids
D. fatty acids
Answer: Option C

10.  Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into
A. free nitrogen
B. urea
C. ammonia
D. proteins
Answer: Option A













       







No comments:

Post a Comment